Kanal Tedavisi
Dişiniz mi ağrıyor yoksa ağızınızda şişlik mi var?
Kanal tedavisi yüksek kaliteli malzeme ve en son teknolojiyi kullanan deneyimli bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Sadece tedavi süreci değil, tedavi sonrasında da yakın takibi gereken bir tedavidir.
Kişiye Özel Gülüş Tasarımı
İmplant + Zirkonyum KaplamaKişisel Özel Gülüş Tasarımı
Laminate VeneerKişisel Özel Gülüş Tasarımı
Laminate VeneerHasta Deneyimleri
Video Yorumlar
Google Yorumları
Muhteşem Değişim
Kanal Tedavisi Nedir?
Dişin merkezinde diş pulpası denen yumuşak bir bölge vardır. Pulpa dokusu çeşitli nedenlerle (tedavi edilmemiş çürük, dişte çatlak, sızdıran dolgular, çarpma sonrası travma gibi) enfekte olduğunda veya iltihaplandığında dişi kurtarmak için kanal tedavisi uygulanır. Tetikleyici sebep ne olursa olsun, temel neden bakterilerin pulpanın içine girmesidir.
Kanal tedavisi sırasında hasarlı doku çıkarılır, kanal iyice temizlenir ve dolgularla doldurulur ve son olarak diş mühürlenir. Kanal tedavisi doğal dişi çekmek yerine onu kurtarmak için kullanılan bir yöntemdir.
Kanal Tedavisi Gerektiğinin Belirtileri
Uzmanlara göre (Endodontistler Derneği) kanal tedavisi ihtiyacının en önemli belirtisi diş ağrısıdır. Çürüme veya enfeksiyon ilerleyip sinir dokusuna ulaştığında ağrıya neden olur. Bu ağrı gün içinde azalabilir ya da artabilir. Öte yandan, ilerleyen enfeksiyon nedeniyle pulpa öldüğünde ağrı kaybolabilir. Bu, enfeksiyonun iyileştirildiği anlamına gelmez.
Ek olarak, dişte şişme, renk değişikliği, sıcak / soğuk yiyecek veya sıvılara duyarlılık, kanal tedavisi gerekliliğini gösteren diğer semptomlardır.
Burada belirtilen semptomların doktor gözetiminde teyit edilmesi sonrasında kanal tedavisine karar verilmektedir. Eğer röntgen muayenesi pulpada hasar oluştuğunu gösteriyorsa veya diş sinirlerinin alınması gerekiyorsa kanal tedavisi gereklidir.
Kanal Tedavisinin Aşamaları
Kanal tedavisi genelde birkaç seanslık bir tedavidir. Sabırla ve titizlikle uygulanmaı gereken bir diziprosedürden oluşmaktadır.- Adım 1: İlk adım olarak, kök kanallarının şeklini ve enfeksiyonun yerini belirlemek için bir röntgen çekilir.
- Adım 2: Sorunlu bölgeyi uyuşturmak ve olası ağrıyı gidermek için lokal anestezi uygulanır.
- Adım 3: Problemli dişin pulpa odasına ve kök kanallarına ulaşılır.
- Adım 4: Pulpa odası ve kök kanalları temizlenerek çürümüş doku dişten çıkarılır.
- Adım 5: Pulpa odası tamamen temizlenip kurutulduktan sonra kök kanal dolguları ile doldurulur.
- Adım 6: Diş, kalıcı bir dolgu ile kapatılır.
Kanal Tedavisi Kaç Saat Sürer?
Kanal tedavisi bir veya birden fazla seansta tamamlanabilir. Her vakanın kendine özgü koşulları ve komplikasyonları olduğu için kanal tedavisi süresi değişkenlik gösterebilir. Sorunlu dişten enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için birden fazla seans gerekebilir.Muayene İçin Lütfen Formu Doldurun.
Kanal Tedavisinde Ağrı
Kanal tedavisi lokal anestezi sonrası yapıldığı için ağrısız bir işlemdir. Anestezi uygun derinlikte uygulandığı sürece tedavi süreci tamamen ağrısızdır.
Ancak akut apse ve aşırı iltihap durumlarında lokal anestezi yeterli olmayabilir. Bu durumlarda diş hekimleri tarafından ağrı kontrolü için ilave önlemler alınabilir vetedavi bir sonraki randevuya ertelenebilir. Diğer taraftan, diş hekiminin deneyimi ve yüksek teknolojili ekipman kullanımı, işlem sırasında önemli bir fark yaratır.
Kanal Tedavisi Alternatifi Var Mı?
Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon etrafa yayılabilir ve daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Kanal tedavisinin tek alternatifi problemli dişi çekmektir. Bu alternatif, ağızda bir diş kaybı anlamına gelir ve yapay bir diş ile değiştirilmesi gerekebilir.
Eğer daha önceden yaşadığınız başarısız kanal tedavisi deneyimi sonrasında dişleriniz çekildiyse, implant tedavisi veya zirkon kron kaplama uygulamaları için ilgili sayfalarımıza göz atabilirsiniz.