Diş Eti Estetiği Tedavisi
Gülüş tasarımı esnasında diş etlerinin dişlerin yapısına uydurulması ve ideal gülüşün elde edilmesi için uygulanan yönteme Diş Eti Estetiği adı verilir. Bu yöntem Pembe Estetik olarak da bilinir. Diş Eti estetiği tedavisi sayesinde, laminate veneer veya zirkonyum kaplama ile rengi ve formu düzeltilen dişlerin, diş eti ile uyumunun sağlanması hedeflenir.
Diş Eti Estetiği Öncesi ve Sonrası Örnekleri
Aşağıda diş eti estetiği tedavisi uygulanmış hastalarımızın öncesi ve sonrası fotoğraflarını görebilirsiniz.
Diş Eti Estetiği
Diş Eti Estetiği + ZirkonDiş Eti Estetiği
Buraya Metin gelebilir.Diş Eti Estetiği
Diş Eti EstetiğiHasta Deneyimleri
Video Yorumlar
Google Yorumları
Muhteşem Değişim
Diş Eti Estetiği Nedir?
Güzel bir gülüşe sahip olmak için beyaz, düz ve güzel şekilli dişlere sahip olmak tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda diş etlerinin de sağlıklı ve güzel olması gerekir.
Sağlıklı diş etlerinin rengi açık pembedir. Estetik bir görünüm için diş etlerinizin dişleriniz ile uyumlu olması ve onları sıkıca sarması beklenir. En sık karşılaşılan sorunlardan biri, diş etlerinin gülümserken aşırı veya asimetrik şekilde görünmesidir.. Bu probleme diş eti gülümsemesi (gummy smile) adı verilir.
Estetik diş eti tedavilerine pembe estetik (diş eti estetiği) denir. Pembe estetiğin temel amacı dişler ve diş etleri arasındaki uyumu sağlamaktır. Bu tedaviler, diş etleri ve dişler arasındaki asimetrinin düzeltilmesi, diş etlerinin estetiğinin geliştirilmesi ve diş eti gülümsemesinin engellenmesini içerir.
En yaygın kullanılan pembe estetik uygulamaları Gingivektomi ve gingivoplastidir. Fazla görünen diş etlerini kesmek ve daha estetik bir görünüme sahip diş etleri oluşturmak için yaygın olarak kullanılan uygulamalardır.
Gingivektomi ve Gingivoplasti Nedir?
Gingivektomi, aşırı büyümüş veya hastalıklı diş eti dokularını gidermek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlemde diş etlerinin fazla olan kısımları kesilir. Diş etlerinin seviyelemesi yapılarak diş etlerinin görünümü iyileştirilir. Böylece güzel bir gülüşün ayrılmaz bir parçası olan diş – diş eti uyumu sağlanır. Gingivektomi tedavisi farklı tekniklerle uygulanabilir. Günümüzde bu işlem için lazer kullanımı oldukça yaygındır. Hızlı iyileşme sağlaması ve daha az ağrıya sebep olması sayesinde lazer diş eti tedavisi daha çok tercih edilir.
Gingivoplasti ile gingivektomi arasındaki tek fark, gingivoplastinin sadece kozmetik nedenlerle yapılmasıdır. Bu işlem ile dişleri çevreleyen sağlıklı diş eti dokuları yeniden şekillendirilerek görünümü iyileştirilir. Gingivoplasti, gingivektomi işlemi sırasında veya sonrasında yapılabilir.
Diş Eti Estetiği (Gingivoplasti) Hangi Durumlarda Uygulanır?
Hastaların gülüşler iesnasında diş etleri ile alakal ıestetik problemlerin giderilmesi için diş eti estetiği tedavisi uygulanır.
- Diş etleriniz asimetrik görünüyorsa
- Diş etleri fazla görünüyorsa
- Diş etleri, dişlerin üzerini örterek dişlerin kısa görünmesini sağlıyorsa,.
diş eti estetiği tedavisi yani gingivoplasti uygulanabilir.
Diş etleri ile ilgili şikayetlerin diş eti hastalığı boyutuna gelmesi durumunda ise Gingivektomi işlemi uygulanır.
Muayene İçin Lütfen Formu Doldurun.
Diş Eti Hastalığı Nedir?
Diş eti hastalığı (periodontoloji), dişleri destekleyen dokularla ilişkili her türlü hastalığı ifade eder. Bu hastalık, diş etlerinin şişmesi, yaralanması veya enfekte olması sonucu ortaya çıkan ve oldukça yaygın olan bir durumdur. Özellikle yetişkinlerin çoğunda bir dereceye kadar diş eti hastalığı görülebilir..
Diş eti hastalığı, temelde dişleri tutan dokularda meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalık ilerlerse dişleri destekleyen kemikleri de etkiler ve hatta diş kaybına neden olabilir.
Diş eti hastalığının iki ana türü vardır: diş eti iltihabı (gingivitis) ve periodontitis. Diş eti iltihabı, daha hafif seviyede bir hastalıktır. Diş eti iltihabınız olmasına rağmen belirgin hiçbir rahatsızlık hissetmemeniz mümkündür. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise dişler ve diş etleri arasında plak, tartar ve bakteri ile dolu cepler oluşur. Bu duruma periodontitis denir. Bu seviyede bir hastalığınız varsa semptomları mutlaka hissedersiniz.
Diş Eti Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Diş eti hastalığının birincil nedeni diş plağıdır. Diş plağı da temel olarak kötü ağız hijyeninden kaynaklanır. Diş plağı, diş etlerini tahriş eden ve zarar veren bakteriler içerir. Diş plağının sertleşmiş haline tartar (diş taşı) denir. Plak ve tartar dişlerin etrafında biriktiğinde diş etleri iltihaplanır.
Diş eti hastalığı riskini artırabilen bazı faktörler şunlardır:
- Kadınlarda görülen hormonal değişiklikler. Hamilelik, menopoz ve aylık adet kanaması gibi hormonal değişiklikler nedeniyle diş etleri daha hassas hale gelir. Böylece diş eti iltihabı daha hızlı gelişebilir.
- Diyabet ve AIDS gibi hastalıklar.
- Dişleri ve diş etlerini koruyan tükürüğün akışını azaltan ilaçlar.
- Genetik faktörler. Ailede genetik olarak görülen bazı diş problemleri varsa, bunlar da periodontal hastalık riskini artırabilir.
- Sigara içmek gibi kötü alışkanlıklar. Bu alışkanlıklar diş eti dokusunun kendi kendini onarma yeteneğini zayıflatır.
- Yaş. Yaşlandıkça diş eti hastalığına yakalanma olasılığınız artar.
Diş Eti Tedavisi Neden Gereklidir? Diş Eti Tedavisi ile Hangi Diş Sorunları Çözülebilir?
Diş eti hastalığının ilerlemesi sırasında bazı belirtiler ortaya çıkar. Ancak belirgin bir şekilde semptom göstermeyen bir diş eti hastalığınız da olabilir. Bu nedenle düzenli diş doktoru ziyaretleri çok önemlidir. Diş doktorunuz, hangi safhada olursa olsun diş eti hastalığınızı teşhis edebilir.
Öte yandan, diş eti tedavisi gerektiren hastalıkların bazı belirtileri şunlardır:
- Diş eti çekilmesi
- Diş eti iltihabı
- Diş etlerinin kanaması (özellikle dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken)
- Diş eti ağrısı
- Diş eti şişmesi
- Diş eti kızarıklığı
Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının erken evresidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, diş eti iltihabı tedavi edilmezse periodontitis adı verilen durum gelişebilir. Hastalık bu seviyeye ulaştığında dişleri destekleyen dokuları da etkilemeye başlar. Daha sonra kemik kaybı ve nihayetinde de diş kaybına neden olabilir.
Ayrıca, bir diş eti hastalığını önemsememek ve tedaviye başvurmamak, daha ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Tedavi edilmeyen bakteriyel enfeksiyonlar kan dolaşımına girebilir ve bu şekilde vücudun başka bölgelerine ulaşabilir. Bu tür durumlarda solunum yolu hastalıkları veya şeker hastalığı gibi daha önemli sorunlar ortaya çıkabilir. Hatta kalp hastalığı veya felç riskinin artmasına dahi neden olabilir.
Yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, diş hekimini ziyaret etmenizi önemle tavsiye ederiz. Periodontal tedavi, diş eti hastalığının ilerlemesini durdurabilir. Hastalık erken teşhis edilirse, daha basit uygulamalar ile de iyileşme sağlanabilir.
Diş Eti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti hastalığına karşı yapılacak en etkili müdahale hastalığın oluşmasını ve gelişmesini önlemektir. Uygun ağız hijyeni ile diş eti hastalığı genellikle önlenebilir. Dişlerinizi günde iki kez fırçalamak, günde bir kez diş ipi kullanmak, kontroller için düzenli olarak diş doktorunu ziyaret etmek diş eti hastalıklarını büyük ölçüde önler.
Bununla birlikte, diş eti hastalığı meydana geldiğinde, hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak uygulanabilecek çeşitli tedaviler vardır. Diş eti hastalığı erken teşhis edildiğinde, profesyonel temizlik ve ağız hijyeninin iyileştirilmesi yeterli olabilir. Kök planlama ve detaylı temizlik (scaling) gibi profesyonel temizlik prosedürlerinin yanı sıra antibiyotik ve antibakteriyel diş macunu kullanmanızı önerebiliriz. Bunlar kullandığımız cerrahi olmayan tedavilerdir. Ancak daha ileri derecede diş eti hastalığınız varsa, bu önlemler yeterli olmayacağından cerrahi uygulamalara ihtiyaç duyulabilir.
Diş Eti Ameliyatı (Periodontoloji Cerrahi Uygulamaları)
Diş eti hastalığının daha ileri seviyelere gelmesi durumunda diş eti ameliyatı önerilebilir. Bununla birlikte farklı diş eti ameliyatı uygulamaları da vardır. Hangi işlemin uygulanacağı, diş eti hastalığının şiddetine ve türüne göre belirlenir. Cerrahi tedaviler şunları içerir:
Flep Uygulaması
Bu işleme cep küçültme ameliyatı da denir. Bu işlem, derin ceplerde tartar olduğunda ve dişlerinizi destekleyen kemikler ciddi diş eti hastalığı nedeniyle hasar gördüğünde yapılır. Flep uygulaması ile diş eti dokusu kaldırılır, dişin kökleri temizlenir, tartar çıkarılır ve hasarlı kemik onarılır.
Kemik Grefti
Dişlerinizi destekleyen kemik hasar gördüğünde kemik grefti işlemi gerekebilir. Bu uygulama ile hasarlı kemik yeni kemik ile değiştirilir. Ayrıca kemik grefti işlemi hastalıklı bölgede daha fazla kemik büyümesini tetikler. Hasar gören kemiğin tamir edilmesi ile muhtemel diş kayıpları önlenebilir.
Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu
Dişlere daha fazla destek sağlaması için diş ve kemik arasında oluşan boşlukların büyüyen kemiklerle doldurulması hedeflenir. Ancak kemik yapıcı dokular, yumuşak dokulardan daha yavaş büyür. Dolayısıyla, kemiğin büyüyüp boşlukları doldurmasına kadar geçen süreçte, bu boşlukların yumuşak dokulardan korunması gerekir. Bu işlemde diş ile kemik arasına yapay bir zar yerleştirilir ve bu malzeme hızlı büyüyen yumuşak dokuların boşlukları doldurmasını engeller.
Yumuşak Doku Grefti
Bu işlem diş eti çekilmesinin zararlı etkilerine karşı dişlerinizi korumak için kullanılır. Diş eti çekilmesi, diş kaybı veya ilave diş sorunları ile sonuçlanabilecek önemli bir konudur. Vücudun diğer bölgelerinden (genellikle damağınızdan) alınan dokular diş etinin çekildiği bölgelere yapıştırılır. Bu uygulama, ileride oluşabilecek hasarlara karşı dişi korur ve aynı zamanda görünümünü iyileştirir.
Tamamlayıcı Diş Eti Tedavileri Nelerdir?
Diş eti hastalığının seviyesine bağlı olarak kullanılabilecek çeşitli uygulamalar vardır. Hastalığın ciddiyetine göre “ölçeklendirme (scaling)” adını verdiğimiz özel bir temizlik ve kök planlaması yeterli olabilir. Bu işlemde plak ve tartar periodontal ceplerden dikkatlice temizlenir ve müteakip plak birikmesinin oluşabileceği cepler de ortadan kaldırılır.
Bu prosedür diş eti dokularının iyileşmesine ve diş eti ceplerinin küçülmesine yardımcı olur. Bu tedavi ile birlikte bazı ilaçları da reçete edebiliriz. Ayrıca tartar birikintilerini gidermek için lazer tedavileri (lazer diş eti tedavisi) kullanılabilir.
Diş eti hastalığı tedavi edilmezse, etkilenen dişleri kurtarmak için ameliyat gerekir. Dolayısıyla, hastalık periodontal ceplerin daha derin olduğu ve destekleyici kemiklerin tahrip olduğu bir seviyeye ilerlerse yukarıda açıkladığımız cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.
Yukarıda belirtilen tekniklere ve uygulamalara ilave olarak, tamamlayıcı tedaviler de diş eti hastalıklarına karşı yardımcı olabilir:
- Diş etleri için diş macunu
- Diş etleri için gargaralar
- Diş etleri için doğal ilaçlar
Diş Eti Estetiği Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Diş eti estetiği tedavisi sayesinde hastalarımız kusursuz bir gülüş tasarımına sahip olabilir. Diş eti estetiği tedavisinin avantajları:
- Diş eti ve diş uyumu sayesinde gülüş tasarımı kusursuz hale gelir.
- Gülerken görünen diş eti asimetrisi veya aşırı diş eti gülümsemesi ortadan kaldırılır.
- Başlangıç seviyesindeki diş eti problemleri tedavi edilerek gelecekteki sorunlara karşı koruyucu tedavi yapılmış olur.
Diş Eti Estetiği Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş Eti estetiği tedavisi, gingivoplasti yapıldığı zaman 10 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Daha kapsamlı gingivektomi tedavisinde 1-2 saati bulabilir. Diş eti hastalaıklarında ise tedavinin süresi, hastalığın şiddetine ve tedavi etmek için belirlenen işleme göre değişir. Diş eti ameliyatlarının ortalama olarak yaklaşık iki saatte tamamlandığını söyleyebiliriz. Sonrasında diş etlerinin iyileşmesi için ihtiyaç duyulan süre 7-10 gün arasında değişir. Ardından lamina veneer veya zirkonyum kaplama uygulaması yaptırılacaksa, yapılan işleme göre 1-6 ay arasında beklemek gerekebilir.
Diş Eti Estetiği Fiyatları Ne Kadardır?
Uygulanacak işlemin türüne bağlı olarak ABD’de bir diş eti tedavisinin maliyeti 500 ila 10.000 ABD Doları arasındadır. Maliyet, yapılacak işin miktarına bağlı olarak da değişir. Öte yandan diş eti hastalığı tedavilerinin maliyetleri ülkeden ülkeye büyük değişkenlik gösterir. Türkiye’de diş eti hastalığının tedavisi ABD, İngiltere ve birçok Avrupa ülkesine göre oldukça ekonomiktir.